неделя, 27 февруари 2011 г.

Призиви за протести в Катар и Саудитска Арабия

Posted by Ivan | неделя, 27 февруари 2011 г. | Category: |

Призив във Facebook за прогонване от власт на емира на Катар Хамад бин Халифа ал Тани е събрал над 20 000 последователи. Страница в социалната мрежа, призоваваща за демонстрация в Саудитска Арабия, има над 9000 симпатизанти, предаде АФП.

В инициативата против емира на Катар местните жители се призовават да излязат на улицата на 16 март, за да участват в деня, посветен на "Революцията за свобода". Смятан за умерен от Запада, Ал Тани е обвинен на тази страница, че е израелски агент. Това е първият по рода си призив в малкото, но богато на петрол и газ емирство, което си създаде имиджа на толерантна държава, на фона на по-консервативните страни в района на Персийския залив, отбелязва АФП.

20 065 души са подкрепили тази инициатива във Facebook. В Катар живеят 1,6 милиона жители, като три четвърти от тях са чужденци, допълва БТА.

В друга страница в социалната мрежа 9400 души са подкрепили искания за политически, икономически и социални промени в Саудитска Арабия, където режимът на крал Абдула е много по-консервативен, отколкото в съседното емирство. Тя призовава за протест на 11 март.
Страница във Facebook, озаглавена „Сирийска революция срещу Башар Асад 2011” призовава за демонстрации във всички сирийски градове на дата, която ще бъде уточнена до няколко дни, предаде АФП. На страницата, на която фигурира сирийското знаме с надпис „Въстание 15/3”, организаторите уточняват, че  датата се обмисля предпазливо и ще бъде определена през следващите дни.

Те призовават към мирни демонстрации за сваляне на режима на президента Асад във всички сирийски градове и в Канада, САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Австралия. Организаторите на протеста подчертават, че не принадлежат към нито една политическа партия, а са защитници на правата на човека, сирийски активисти, живеещи в Сирия и в Европа.

Друга група, която не се идентифицира, бе призовала за Ден на гнева на 4 февруари във всички сирийски градове срещу монархията, корупцията и тиранията. Призивът й, който бе привлякъл във Facebook хиляди последователи със слоган „Сирийска революция 2011”, обаче на практика не се осъществи, припомня агенцията.

Currently have 0 коментара:


Leave a Reply