вторник, 1 февруари 2011 г.

Продават ни във Facebook

Posted by Ivan | вторник, 1 февруари 2011 г. | Category: |

И фейсбук падна в ръцете на търговците. Най-новият феномен в интернет е продажбата на профили и цели страници в социалната мрежа.

“2 профила във Facebook за продажба”, пише chokoev във форума на сайта predpriemach .com., пише 24 часа. “Единият е с 2300 приятели (профилът е женски), а другият с 1300 (профилът е мъжки)", гласи обявата. “И 2-та профила са на повече от година и не са наказвани. Предлагам да направим тайно наддаване.” Няколко дни по-късно търгът е закрит при цена 50 лв. и за двата. И така стигаме до позната ситуация, на която може би не сте обърнали внимание. От приятел във фейсбук, който дори не си виждал наживо, започваш да получаваш редовни съобщения. Ако си припомните, ще се окаже, че сте приели “приятелство” от абсолютно непознат преди време. С него не сте имали и един общ приятел. Към съобщенията са прикрепени линкове за всевъзможни сайтове - от такива за продажба на виагра до лаптопи.

Потребители на социалната мрежа все по-често се оплакват и от друг проблем. От различни групи, в които членуват, също получават рекламни съобщения. Това е добре познатият стар спам, продаден по нов начин.

За какво става въпрос всъщност?

Хитри предприемачи създават фалшиви профили, с които зарибяват последователи. Най-лесно се продават т.нар. женски профили, защото събират много мъже “приятели”. Предприемчивият “бизнесмен” взема снимка на младо, красиво момиче и я слага на профила. Пуска още една-две за цвят. Те трябва да са на същото момиче или поне да прилича максимално на нея. В мъжките профили също се набляга на външния вид, защото сексът продава най-добре. След като профилът събере няколко хиляди “приятели”, се обявява за продажба.

Това е нов вид реклама, казва Любомир Аламанов от агенция АПРА. Той пусна в профила си във фейсбук статия на Борис Луканов, която предупреждава за набиращия скорост бизнес. Какъв е интересът на купувача? Всички тези потребители ще получават рекламни съобщения от въпросния профил. Тук, разбира се, има риск след второто или третото поне половината приятели да изтрият профила от списъка си. Затова и цените не са особено скъпи. Вървят около 25-30 лв. за около 1500-2000 приятели в тях. Тоест по около 1 стотинка на човек. Но се продават и за по 15 лв. Важно е каква националност са. Тоест кой ще получава рекламните съобщения, защото търговията върви по-добре с международни компании. Добре е и профилът да не е “наказван” от администраторите на фейсбук за разпространение на спам, обиди или други гафове, които намаляват интереса към него. Ако пък съществува от по-дълго време, направо си е находка.

Как става продажбата?

Обикновено чрез форумите на сайтове, посветени на онлайн търговията. Обявите се пускат и започва наддаване. (24 часа)

Currently have 0 коментара:


Leave a Reply