неделя, 27 февруари 2011 г.

Расистки групи във Facebook

Posted by Ivan | неделя, 27 февруари 2011 г. | Category: |

социалната мрежа сега има повече от 200 групи от този вид
В социалната мрежа Facebook ромите най-често са прости цигани. Това означава, че не ги броят за нищо, особено когато за тях говорят техни сънародници от Източна Европа. Това пише в своя блог във вестник „Монд” журналистът Александър Леви. Според него в социалната мрежа падат и последните прегради пред расистки, обидни и унизителни забележки, пише Монитор.

Преди година български публични фигури се възмутиха от съществуването на няколко групи във Facebook с надхвърлящо представите съдържание: „Трябва по-скоро да кастрират циганите, отколкото бездомните кучета”, „Да използваме циганите за ядрено гориво”, „циганите - на сапун” и др. В тях се включиха няколко хиляди души - явно хора с неонацистки идеи, но също така и младежи, които са считани за „свестни” - деца на демокрацията, родени след промените през 1989 година.

Подложени на критики и след затварянето на техните групи, те основаха пространство, обединяващо повече от 35 000 души, което нарекоха „Да направим на САЩ подарък от 1 млн. цигани”. Когато човек разглежда тези страници, вижда нацистки символи наред с тези на ФК Левски (там играе “ужасното дете” на френския футбол - младият Гара Дембеле, който е от малийски произход), както и съвсем банални и ежедневни неща от бита, показващи вкусовете на тези младежи - електронна музика, бързо хранене, модерни дрешки.

Бившата служителка във Френския културен институт в София Софи А., която е от френско-български произход, редовно алармира администраторите на Facebook за наличието на такива групи. Повечето от тях в крайна сметка биват затваряни, но в суматохата се откриват нови.

В социалната мрежа сега има повече от 200 групи от този вид, които се администрират от българи. Сред тях са „Циганите - на сапун“ и такива, които призовават за депортиране на циганите от България. Но къде? Някои предлагат Индия, откъдето били тръгнали преди векове. Често за пример се посочва и Никола Саркози във връзка с кампанията му за експулсиране на ромите миналото лято.

Currently have 0 коментара:


Leave a Reply