четвъртък, 5 май 2011 г.

Facebook и Google искат Skype

Posted by Ivan | четвъртък, 5 май 2011 г. | Category: , |


Интернет гигантите Facebook и Google проучват независимо един от друг възможността да закупят Skype, предаде Ройтерс, позовавайки се на двама близки до преговорите източници.

В плановете на Facebook влизало изкупуване или обща компания със Skype. Създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг също участвал активно в преговорите.

Според информация на Ройтерс и Google вече е водил начални разговори със ръководството на Skype. Преговорите са в начален етап и още не е ясно кое от предложенията на двата интернет гиганта ще бъде предпочетено.

Евентуална сделка за платформата за Voio разговори в интернет би могла да бъде в размер на 3 до 4 млрд. долара.

Още през миналата година началството на Skype заяви, че е готов да бъде пуснат на борсата. Главният изпълнителен директор Тони Бейтс смята, че това може да се случи през втората половина на 2011 г. Смята се, че евентуално първично публично предлагане ще донесе около 1 млрд. долара. Skype, Facebook и Google засега отказват коментар на публикацията.

Skype е пионер в приложенията с интернет телефония (VoIP), но в миналото често бе подлаган под натиск от многобройни конкуренти, сред които и предишни оферти от Google и Apple, които бяха отказани. За Facebook от интерес би била технологията зад Skype, за да бъде доразвита социалната мрежа. Google пък от своя страна би се интересувал от многобройните потребители, за да даде нов тласък на услугите си.

Впрочем Skype и Facebook вече работят в тясно сътрудничество от октомври 2010 г. Последната версия 5.0 на Skype предлага интеграция с най-голямата социална мрежа – в отделна редица се появяват контакти във Facebook със снимки и телефонни номера, ако са били зададени там. Новото в продукта е интеграцията с новини и телефонен справочник от Facebook.

Skype има 124 млн. абонати, които ползват подобно приложение поне веднъж месечно и близо 560 млн. регистрирани потребители, плюс още 600 млн. Facebook потребители, които имат възможност да го ползват без излишни усложнения. С последната версия директно от Skype потребителите могат да виждат статуси и линкове в социалната мрежа и дори да ги коментират. Освен това могат да се пращат sms-и към номера на мобилни телефони или да им се обаждат. Ако пък приятелите във Facebook са си публикували скайп-името, може да се провеждат директни разговори в Skype.

Със своята услуга Google Talk и мега търсачката предлага подобен на Skype инструмент за разговори – с текст, глас и видео. Наскоро Google Talk беше преработен и за Android, така че и по смартфоните да може да се водят видеоразговори. По този начин Android реагира на функционалността FaceTime, която бе интегрирана в iPhone 4 и iPad 2. FaceTime може да се ползва и от потребители на операционната система Mac OS X. Друга опция на Google, която засега може да се ползва само в САЩ, е Google Voice.

Междувременно китайската социална мрежа Renren се погрижи за истински фурор по време на IPO-то си на Нюйоркската борса. Компанията, която освен най-голямата социална интернет мрежа в азиатската държава с реални профили на потребителите, притежава и сайта за онлайн игри game.renren.com, сайтът за онлайн търговия nuomi.com, както и бизнес платформата jingwej.com, успя да пласира повече от 53 млн. акции по 14 долара, като по този начин събра с емисията си 743 млн. долара. Това е почти два пъти повече от сумата, която се спрягаше преди два месеца, когато Morgan Stanley бе избрана за водещ мениджър за IPO-то, пише Financial Times.

Само броени минути след дебюта си акциите достигнаха цена от 21 долара, което по това време оценяваше компанията на 7,5 млрд. долара. В края на борсовия ден цената падна до 18 долара за акция.

За Facebook, която досега попадаше на финансовите страници само с изключително големите си ръстове, това е отрезвяваща мисъл. Широкото навлизане на мрежата сред потребителите на интернет на вече установените пазари започва да я прави зависима от многобройното население на по-слабо развитите пазари, за да може да продължи разширяването си.

Facebook обаче е блокирана за използване в Китай. Социалната мрежа вече опитваше да пробие блокадата и търсеше всевъзможни начини да се настани в азиатската държава и борсовият дебют на китайския конкурент ще дадат нов тласък на тези усилия.

Но навлизането в Китай може и да е опасно и отчасти е въпрос на стил. Както пише в книгата си "In the Plex" американският автор Стивън Леви, Google навлезе в Китай в средата на миналото десетилетие с голямо високомерие.

Търсачката избра да работи с местен партньор, който има тежестта и връзките да предостави защита от враждебни бюрократи и политици. Заради собствените си грешни стъпки и антагонизма на китайските власти обаче Google започна да се възприема от китайците като враждебна и студена компания.

Марк Зукърбърг изглежда се е поучил от тези грешки, което се доказва и от уроците по мандарин, които главният изпълнителен директор на Facebook взима.

Currently have 0 коментара:


Leave a Reply